Kolejny raz dostarczyliśmy wyprawki szkolne na Litwę

Rozpoczął się nowy rok szkolny. Legionowskie Stowarzyszenie Amicus, jak co roku przygotowało i dostarczyło naszym rodakom na Litwie wyprawki szkolne. Dokładniej rzecz ujmując, wyprawki otrzymały dzieci narodowości polskiej mieszkające w czterech miejscowościach. Do znanych z poprzednich lat placówek oświatowych w Kowalczukach, Turmontach i Jałówce dołączyło w tym roku miasto Ignalino położone w północno wschodniej części Litwy. Łącznie Amicus dostarczył 130 w pełni wyposażonych plecaków a dodatkowo bardzo dużo artykułów papierniczych i piśmienniczych. Prezes Legionowskiego Stowarzyszenia Amicus ksiądz Tomasz Chciałowski nie zawitał tym razem w Turmontach ponieważ obowiązek dostarczenia części wyprawek przeznaczonej właśnie tam, wziął na siebie ksiądz Mirosław Anuszkiewicz z parafii pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Ignalinie. Do księdza, prałata Tomasza Chciałowskiego oraz wolontariuszy płyną podziękowania od polskich dzieci z Litwy. A my bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim biorącym udział w akcji "Weź plecak - daj wyprawkę" oraz Drukarni "Interdruk".