WIZYTA PIERWSZEJ DAMY RP AGATY KONHAUSER DUDY

18 marca 2024r. Stowarzyszenie Amicus miało zaszczyt gościć Pierwszą Damę Agatę Kornhauser-Dudę. Wizyta objęła kluczowe elementy działalności Stowarzyszenia, w tym Warsztat Terapii Zajęciowej św. Rity, Klub Seniora oraz Centrum Wsparcia Fizycznego. Pierwsza Dama, z niezwykłym zaangażowaniem i ciepłem, zapoznała się z działalnością Stowarzyszenia.

W Warsztacie Terapii Zajęciowej św. Rity odbyła rozmowy z uczestnikami, którzy opowiadali o zajęciach prowadzonych w warsztacie, swoich doświadczeniach, codziennym życiu i zainteresowaniach. Jedna z uczestniczek, chcąc uczcić tę chwilę, postanowiła zaśpiewać dla Pierwszej Damy piosenkę, co dodatkowo uświetniło to wydarzenie. Atmosfera podczas wizyty była niezwykle serdeczna – uczestnicy zadawali wiele pytań, na które Pierwsza Dama chętnie odpowiadała, dzieląc się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami.

W Klubie Seniora Pierwsza Dama z zainteresowaniem zapoznała się z różnorodnością oferowanych aktywności. Nie tylko podziwiała twórczość seniorów, ale również aktywnie włączyła się w zaplanowane aktywności, w tym gimnastykę, co spotkało się z wielką radością i zaskoczeniem uczestników. Członkinie Klubu chętnie dzieliły się swoimi historiami, codziennymi aktywnościami oraz znaczeniem uczestnictwa w działaniach AMICUS dla ich życia.

Dodatkowo, Pierwsza Dama odwiedziła Parafię Matki Bożej Fatimskiej oraz Centrum Wsparcia Fizycznego, gdzie zapoznała się z oferowanymi usługami, w tym poradnią psychologiczną, fizykoterapią i wypożyczalnią sprzętu rehabilitacyjnego, podkreślając przy tym wszechstronność wsparcia oferowanego przez Stowarzyszenie.

Czas spędzony na rozmowach był niezwykle cenny. Pierwsza Dama wykazała się ogromnym zrozumieniem i empatią, słuchając historii osób, które na co dzień korzystają z pomocy naszego Stowarzyszenia. Podczas wizyty, wspólne zdjęcia i rozmowy stały się cenną pamiątką dla wszystkich uczestników. Upominki od Pierwszej Damy, otrzymane podczas wizyty, były pięknym gestem, który dodatkowo uświetnił to wyjątkowe wydarzenie. Ponadto, otrzymaliśmy zaproszenie do Pałacu Prezydenckiego, które jest wyrazem uznania i wielkim zaszczytem dla nas. Cała wizyta trwała 2,5 godziny, podczas których Pierwsza Dama poświęciła uwagę każdemu miejscu i uczestnikom z pełnym zaangażowaniem.

Zapraszamy do przeczytania artykułu : https://www.prezydent.pl/malzonka-prezydenta/aktywnosc/praca-na-rzecz-wspolnej-przyszlosci-wizyta-w-stowarzyszeniu-amicus,82817

Źródło zdjęć: Przemysław Keller /KPRP