Amicus dostarczył dary Polakom mieszkającym na Litwie

"Ciągle jeszcze istnieją wśród nas anioły"
Tymi słowami rozpoczyna się list - podziękowanie od Polaków mieszkających w miejscowości Turmonty na Litwie. Wikipedia podaje, że Turmonty do 1939 roku znajdowały się na granicy Polski z Łotwą. Po wojnie większość Polaków została przymusowo wysiedlona. W 1958 miejscowość otrzymała status osiedla typu miejskiego, a w 1999 miasteczka. Tam właśnie w dniach 2 - 5 kwietnia dotarł ksiądz Tomasz Chciałowski wspólnie z Prezydentem Miasta Legionowo panem Romanem Smogorzewskim. Dzięki wspaniałej postawie firm, wielu osób prywatnych między innymi pana Filipowicza ze Stanisławowa Drugiego, który nieodpłatnie dostarczył 60 kilogramów wędlin zdołaliśmy zebrać blisko trzy tony artykułów żywnościowych. Podczas podróży do Turmont ksiądz Tomasz oraz Prezydent Miasta Legionowo pan Roman Smogorzewski odwiedzili i nawiązali oficjalny kontakt z Rejonem Wileńskim w osobie Mera Samorządu Rejonu Wileńskiego pani Marii Rekść. Skoro już zawędrowaliśmy w okolice Wilna, to trzeba wspomnieć iż nasi delegaci pojawili się również w zaprzyjaźnionych gimnazjach, gdzie na ręce dyrekcji złożyli stypendia i nagrody ufundowane przez Legionowskie Stowarzyszenie Amicus dla najlepszych uczniów oraz wyróżniających się wkładem pracy nauczycieli. I tak Gimnazjum im św. Jana Bosko w Jałówce otrzymało kwotę 300 euro, a Gimnazjum im. Stanisława Moniuszki w Kowalczukach kwotę 200 euro. W obydwu szkołach i ksiądz Tomasz i pan Roman Smogorzewski powitani zostali bardzo oficjalnie podczas uroczystych apeli. Po długiej i wyczerpującej podróży ksiądz Tomasz Chciałowski i Prezydent Miasta Legionowo pan Roman Smogorzewski dotarli wreszcie do celu podróży. Turmonty to niewielka miejscowość licząca sobie nie więcej jak pięciuset mieszkańców, tu właśnie dostarczyli niemalże trzy tony żywności zakupionej, zgromadzonej i dostarczonej przez Was drodzy "aniołowie". Oczywiście to początek znajomości z naszymi rodakami mieszkającymi tak daleko od ojczyzny. Początek ale na pewno nie koniec. Tak, jak pamiętamy o szkołach w okręgu wileńskim, tak też do listy zaprzyjaźnionych miejscowości niniejszym dopisujemy Turmonty. Może już we wrześniu odwiedzimy ich ponownie? Kto wie? Teraz podziękowania. Dziękujemy Prezydentowi Miasta Legionowo za nieocenioną pomoc w organizacji przedsięwzięcia. Dziękujemy Wam kochani parafianie. Dziękujemy panu Filipowiczowi. Dziękujemy wszystkim tym, którzy dla naszych rodaków za wschodnią granicą są aniołami! Przeczytaj list