Świetlica działa pełną parą

W czasie funkcjonowania świetlicy odbywają się zajęcia plastyczne, sportowe, pomoc w nauce, wycieczki, gry, zabawy oraz zajęcia socjoterapeutyczne mające na celu zmniejszenie agresji, poprawę relacji z otoczeniem (rodzina, rodzeństwo, koledzy) oraz naukę zdrowego stylu życia bez alkoholu, używek. W tym czasie dzieci uczestniczyły w wycieczce do Warszawy i zwiedzały Zamek Królewski wraz ze Starówką. Odbyły wizytę w kinie Helios, w parkach rozrywki Piccolo, Hulakula, ZOO. Uczestniczyły w zajęciach w Centrum Nauki Kopernik.

Dzieci uczą się przygotowywać posiłki. Robiły pizzę, pomagały przygotować ognisko z pieczeniem kiełbasek. W czasie funkcjonowania świetlicy odbywa się dożywianie dzieci oraz prowadzone są liczne konkursy, które uatrakcyjniają pobyt w świetlicy. Jest bardzo duża i dobra współpraca z rodzicami. Rodzice m.in. uczestniczą w planowaniu wyjazdów czy w przygotowaniu posiłków.

W drugiej połowie lipca odbył się trzydniowy wyjazd na Suwalszczyznę i Litwę. Dzieci zwiedziły Troki poznając kulturę karaimską. Zwiedziły również Wilno, wieżę telewizyjną, odwiedziły polską szkołę im. św. Jana Bosko w Jałówce. Mogły również uczestniczyć w spływie kajakowym. W czasie wyjazdu był prowadzony program profilaktyczny odnośnie dobrego zachowania i życia bez używek.

Zadanie dofinansowane jest przez Zarząd Województwa Mazowieckiego.